Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Κάλαντα του Λαζάρου!

     Καλημέρα στα παιδάκια μου! Καλημέρα Γιώργο, καλημέρα Χαρά, καλημέρα Θοδωρή, γεια σου Χριστιάννα, γεια σου Δημήτρη, γεια σου Μαρία, γεια σου Μαριάννα, γεια σου Σοφία, γεια σου Νικόλα, γεια σου Γιάννη, γεια σου Αντώνη, γεια σου Άννα, γεια σου Παύλε, γεια σου Άννα, γεια σου Ραφαέλα!
     Καλά σας βλέπω σήμερα! Αύριο είναι του Λαζάρου! Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού και ζούσε με τις αδερφές του Μάρθα και Μαρία στη Βηθανία. Κάποτε, ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά και οι αδερφές του έστειλαν να φωνάξουν το Χριστό για να τον θεραπεύσει. Μέχρι να επιστρέψει ο Χριστός στη Βηθανία, ο Λάζαρος είχε πεθάνει και βρισκόταν μέσα στο μνήμα τέσσερις μέρες. Όταν ο Χριστός γύρισε στη Βηθανία, ζήτησε να τον πάνε στον τάφο του φίλου του. Ζήτησε να απομακρύνουν την ταφόπλακα και είπε: Λάζαρε έλα έξω! Ο Λάζαρος που ήταν τυλιγμένος με λωρίδες υφάσματος, όπως συνήθιζαν τότε να θάβουν τους νεκρούς, αναστήθηκε! Επειδή έμεινε τέσσερις μέρες στον τάφο ο Λάζαρος ονομάζεται και τετραήμερος! Πολλοί βλέποντας το θαύμα του Χριστού, πίστεψαν, αλλά αυτό δεν άρεσε στους Φαρισαίους που από τότε, αφορμή ζητούσαν για να συλλάβουν και να θανατώσουν το Χριστό!
     Αύριο λοιπόν μην ξεχάσετε να ψάλλετε τα κάλαντα του Λαζάρου, όπως και πέρυσι, απλά θα τα πείτε μόνο στους δικούς σας, στο σπίτι. Και καλαθάκι να στολίσετε, και αυγά να βάλετε μέσα, ό,τι μπορεί ο καθένας! Γιατί και φέτος θα γιορτάσουμε Πάσχα και θα νιώσουμε λίγο πώς περνούν το Πάσχα, όλα αυτά τα χρόνια, άνθρωποι που δεν έχουν όλες τις ανέσεις όπως εμείς: άνθρωποι που ταξιδεύουν σε θάλασσες μακρινές χωρίς τους δικούς τους, άνθρωποι μόνοι που δεν έχουν άλλον στον κόσμο, άνθρωποι κλεισμένοι σε φυλακές, ή στρατιώτες που φυλούν τα σύνορα μακριά από τους δικούς τους! Φέτος θα τους καταλάβουμε κι εμείς λιγάκι! Πάμε να θυμηθούμε τα κάλαντα! 
'Ηρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα βάγια
ήρθε η Κυριακή που τρων' τα ψάρια.
Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι  
ήρθε η μάνα σου από την πόλη
σου 'φερε χαρτί και κομπολόι
γράψε Θόδωρε γράψε Δημήτρη
γράψε λεμονιά και κυπαρίσσι
οι κοτούλες σας αυγά γεννάνε 
τα καλάθια σας δεν τα χωράνε
δως και μας και μας να τα χαρούμε
και του χρόνου να τα ξαναπούμε!
Καλή Ανάσταση! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: