Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Ανάσταση!

              Καλημέρα στα παιδάκια μου! Καλημέρα Σοφία, Δημήτρη, Χαρά, Νικόλα, Μαρία, Μαριάννα, Αντώνη, Παύλε, Γιώργο, Γιάννη, Άννα, Άννα, Χριστιάννα, Ραφαέλα, Θοδωρή! Σήμερα θέλω να δώσω από μία πιο σφιχτή αγκαλιά στη Μαριάννα, στη Χαρά και στο Δημήτρη που είναι μοναχοπαίδια! Εσείς οι υπόλοιποι έχετε τα αδέρφια σας για να παίζετε, για να μαλώνετε και να αγαπιέστε! Σκεφτείτε όμως αυτούς τους τρεις φίλους μας, που δεν έχουν άλλο παιδί στην οικογένεια... Να ξέρετε ότι σας σκεφτόμαστε και σας αγαπάμε πολύ! Μπορείτε αν θέλετε να ονομάσετε ένα αρκουδάκι ή ένα κουκλάκι με το όνομα του φίλου σας ή το δικό μου κι έτσι, κάθε βράδυ, πριν κοιμηθείτε, να του λέτε ή να μου λέτε, μια γλυκιά καληνύχτα! Κι εμείς όλοι πριν κοιμηθούμε, θα σας λέμε εσάς τους τρεις "καληνύχτα" και θα σας έχουμε στο μυαλό μας. 
        Φτάνουν όμως τώρα όλα αυτά. Καιρός για μάθημα! Άντε, γρήγορα, πιάστε τα μολύβια! Το μάθημα που θα έχετε για ανάγνωση είναι το παρακάτω ποίημα:
                       Ανάσταση
«Άκου τον ξάστερο ουρανό, πώς οι καμπάνες σιούνε.(= κουνιούνται)
Όπου καρδιά, χαρμόσυνες λαχτάρες απαντούνε.
Ανάσταση είναι σήμερα. Παιδιά, γυναίκες, γέροι
κόκκινο αυγό στην τσέπη τους, χρυσό κερί στο χέρι.
Όσα άστρα 'ναι στον ουρανό, τόσα στον κάμπο κρίνα.
Όλα έχουνε στην καθαρή ψυχήν Απρίλη μήνα.
Της εκκλησιάς φουντώσανε δάφνη πολλήν οι στύλοι.
Ειρήνη! Ειρήνη! Φιληθείτε οχτροί μαζί και φίλοι.»
(απόσπασμα από το ποίημα «Γυναίκα», Κ. Βάρναλης, Ποιητικά, εκδ. Κέδρος)


   Αφού το διαβάσετε πολλές φορές, θέλω να βρείτε την ομοιοκαταληξία, σημειώνοντας "σχοινάκια", ενώνοντας τις λέξεις που ταιριάζουν,  όπως το μάθαμε!
    Ας γράψουμε στο τετράδιο της γραφής  τους στίχους: "Ανάσταση είναι σήμερα. Παιδιά, γυναίκες, γέροι, κόκκινο αυγό στην τσέπη τους, χρυσό κερί στο χέρι." (2 φορές).  
     Το ίδιο, θα το έχετε ορθογραφία. Όσοι καταφέρνουν να την πληκτρολογήσουν, θα πάτε στον τοίχο της e-me και θα δουλέψετε πάνω σε αυτό. Όσοι προτιμάτε να την γράψετε, θα το κάνετε στο τετράδιο της ορθογραφίας ακούγοντας το αρχείο στον τοίχο της e-me.
      Στο τετράδιο των εργασιών  θέλω να γράψετε τι καταλαβαίνετε από τον τελευταίο στίχο:
" Ειρήνη! Ειρήνη! Φιληθείτε οχτροί μαζί και φίλοι." Γιατί το Πάσχα είναι αφορμή για να κάνουμε ειρήνη; Γιατί η Ανάσταση του Χριστού μας, μας οδηγεί στην ειρήνη; Τι θα λέγαμε στην τάξη; Δυο τρεις προτασούλες αρκούν.
     Επίσης στο τετράδιο εργασιών να γράψετε όλα τα ουσιαστικά που συναντάτε μέσα στο ποίημα! Τις ασκήσεις, όπως έχουμε πει, αφού τις τελειώσετε, τις φωτογραφίζετε (όλης της εβδομάδας) και τις στέλνετε στο mail μου για να τις δω. Μερικοί και μερικές δεν μου έχουν στείλει τίποτε, δεν έχουν μπει καθόλου στην e-me  κι αυτό το βλέπω, ενώ άλλοι, μου τα στέλνουν, αμέσως μόλις ανατεθούν οι εργασίες!!!
 


  

Δεν υπάρχουν σχόλια: