Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Αποκριάτικα Έθιμα

Σήμερα, μετά την κατασκευή του χαρταετού, παίξαμε το παραδοσιακό παιχνίδι "χάσκα". Το έθιμο αυτό γινόταν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς όταν, όλα τα εγγόνια πήγαιναν για "χρόνια πολλά" στη γιαγιά και στον παππού. Η γιαγιά τότε, έβραζε ένα σφιχτό αυγό, το έδενε με μια κλωστή και τα εγγονάκια της καθισμένα και με τα χέρια πίσω, προσπαθούσαν να φάνε το αυγό. Γιατί αυγό; Γιατί, έλεγε η γιαγιά, με αυγό κλείνουμε το στόμα απόψε και με το κόκκινο αυγό θα το ανοίξουμε το Πάσχα! Από την επόμενη μέρα, αρχίζει η Σαρακοστή, η περίοδος της νηστείας, που θα τελειώσει το Πάσχα και θα κρατήσει 7 εβδομάδες. Εμείς στην τάξη κάναμε τη χάσκα με λουκούμι που είναι πιο ωραίο από τ' αυγό αλλά και για να αχνιστούμε και να διασκεδάσουμε περισσότερο! Δείτε πόσο το χαρήκαμε....




Όπως καταλαβαίνετε, τα λουκούμια που έφερε η κυρία στην τάξη, δεν ήταν ένα, αλλά πολλά κι έτσι συμμετείχαν όλα τα παιδιά και περισσότερες φορές.
Έπειτα, ξεκρεμάσαμε τα μπαλόνια που φουσκώσαμε και στόλιζαν ως τώρα την τάξη μας και τα βγάλαμε στην αυλή για να τα σκάσουμε. Εκεί να δείτε εκτόνωση!!!!!




Και του χρόνου όλοι γεροί να φτάσουμε Αποκριά και Καθαρή Δευτέρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: