Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Το Σαββατοκύριακο τα παιδιά έψαξαν και βρήκαν ελληνικά έθιμα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά!



      Την παραμονή των Χριστουγέννων στο χωριό της μητέρας μου, ανάβουν φωτιές! Όλοι οι νέοι κουβαλάνε από ένα δεμάτι ξύλα και τα πηγαίνουν στην πλατεία του χωριού. Τα στήνουν και ανάβουν μια μεγάλη φωτιά και λένε χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Αυτό κρατάει μέχρι το πρωί. Τα μεσάνυχτα οι γυναίκες του χωριού ανάβουν τους φούρνους και ψήνουν τα γεμιστά έντερα του γουρουνιού, τα λεγόμενα "μπουμπάρια" που έχουν ρύζι και κρέας χοιρινό. Επίσης, φτιάχνουν ωραίες κουλούρες με πολλά σχέδια επάνω.
Σοφία



"Οι κολόνιες" στα Επτάνησα

     Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι γεμάτοι χαρά για τον ερχομό του νέου χρόνου, κατεβαίνουν στους δρόμους κρατώντας μπουκάλια με κολόνιες και ραίνουν ο ένας τον άλλον τραγουδώντας:" Ήρθαμε με ρόδα και με ανθούς να σας ειπούμε χρόνους πολλούς". Η τελευταία ευχή του χρόνου που ανταλλάσσουν είναι: "Καλή αποκοπή", δηλαδή, με το καλό να αποχωριστούμε τον παλιό χρόνο!
Γιώργος, Κωστής

"Το Χριστόξυλο", Έθιμο της Μακεδονίας

      Στα χωριά της Βορείου Ελλάδας, ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια τις παραμονές των γιορτών και διαλέγει το Χριστόξυλο, δηλαδή, το πιο όμορφο και χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά, που θα το πάει στο σπίτι του με σκοπό να καίει συνέχεια στο τζάκι από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα.Ο λαός πιστεύει ότι καθώς καίγεται το Χριστόξυλο, ζεσταίνεται ο Χριστός στην κρύα σπηλιά της Βηθλεέμ.
      Πριν ο νοικοκύρης φέρει το Χριστόξυλο, κάθε νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει καλά το σπίτι και με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμη και την καπνοδόχο, για να μη βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια, όπως λένε στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα παραμύθια.
Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, όταν όλη η οικογένεια θα είναι μεζεμένη γύρω από το τζάκι, ο νοικοκύρης του σπιτιού θα ανάψει την καινούρια φωτιά και θα μπει στην πυροστιά το Χριστόξυλο, με την ευχή  όλων να αντέξει για όλο το δωδεκαήμερο των γιορτών!
Διονυσία, Ηλέκτρα, Κατερίνα Φ., Σπύρος 

"Το ρόδι"
"Χίλιοι μύριοι καλογέροι σ' ένα ράσο τυλιγμένοι". Τι είναι;
Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούν στο κάθε σπίτι, από το φθινόπωρο, ένα ρόδι. Την ώρα που αλλάζει ο χρόνος, στην εξώπορτατου σπιτιού πετάνε και σπάνε το ρόδι και μπαίνουν μέσα στο σπίτι με το δεξί πόδι, κάνοντας ποδαρικό, ώστε να τα φέρει όλα δεξιά, καλότυχα!
Ραφαήλ- Σταύρος


Δεν υπάρχουν σχόλια: